Vandaag op Perron4: belangrijke stap in de goede richting

Gisteravond ging als een lopend vuur het nieuws rond de wereld dat de gezaghebbende Cochrane Reviews een toonaangevende publicatie over de doeltreffendheid van inspanning bij ME/CVS minstens tijdelijk heeft teruggetrokken. Het gebeurt maar zelden dat Cochrane dat doet zonder overleg vooraf met de auteurs.

Hierbij de vertaling van de kop en enkele cruciale passages uit het nieuwsbericht van Reuters waarin die aankondiging plaatsvond:

“Wetenschappelijk tijdschrift (Cochrane) trekt onder klachten van patiëntenactivisten een review van chronische vermoeidheidspublicaties terug

“De in dit dispuut centraal staande review, geschreven door een team onder leiding van Lillebeth Larun, wetenschapper aan het Noorse Instituut voor de Volksgezondheid, keek bij 8 randomized controlled (gerandomiseerd onderzoek met controlegroep) studies naar het effect van inspanningstherapie als behandeling van patiënten met ME/CVS.

In een door Reuters ingeziene email schrijven de Cochrane-redacteuren Rachel Churchill en David Tovey dat er op de review “uitgebreide feedback” was ontvangen, die voor hen voldoende grond was om de studie tijdelijk te verwijderen.

Tovey bevestigde tegenover Reuters dat hij de beslissing om de review  tijdelijk terug te trekken had genomen zodat de auteurs ervan de tijd kregen om te reageren op meerdere punten in een klacht waarvan “wij vonden dat erop gereageerd moest worden”.

Tovey en Churchill stelden in hun email aan Larun dat zij “ten gevolge van door leden van de ME/CVS community geuite zorgen” overwegen om de verantwoordelijkheid voor researchreviews over ME/CVS over te hevelen van hun afdeling geestelijke gezondheid naar een andere afdeling – mogelijk de sectie langdurige ziekten.”

Larun zelf reageerde verontwaardigd en vond de beslissing buiten proporties en armzalig onderbouwd. In haar overzichtstudie komt inspanningsoefening (GET) bij ME/CVS als matig doeltreffende interventie  uit de bus.

De gewraakte publicatie was een van de bronnen waarop het ME/CVS-eindrapport steunde.

Niet vermeld wordt van wie de gemelde “uitgebreide feedback” werd ontvangen en wat die inhield.
Maar wordt zeker vervolgd…

Bron: Reuters
vertaling en afbeelding: ME Centraal
zie ook het artikel op fb

Advertenties

Een gedachte over “Vandaag op Perron4: belangrijke stap in de goede richting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s