Leven met ME is kunst

In een fb-lotgenotengroep opperde ME-patiënte Mariëlle Selser het idee dat het leuk zou zijn om een site te beginnen met kunst door ME-patiënten.

Een deel van het team van ME Centraal pakte dit op. Gezien het feit dat ME Centraal eerder al met 12ME de hashtag #levenmetmeiskunst in het leven heeft geroepen en een kunstkalender heeft gemaakt, én al elke zaterdag op ME Centraal aandacht besteden aan kunst, werden wij enthousiast.

Inmiddels zijn wij samen met Karin Brandt het project Leven met ME is kunst gestart, bestaand uit een site, een fb-pagina en instagramaccount. Het is een plek waar alles om kunst draait en de kunstenaar en zijn creaties centraal staan.

***

Kunstenaar of ME-patiënt? Leven met de ziekte ME is al een kunst op zich. Met geringe beschikbare energie worden door ME-patiënten de mooiste creaties gemaakt. Deze kunstenaars laten op Leven met ME is kunst hun potentie zien.

Online expo
Allereerst is er op de site van Leven met ME is kunst een online expo ingericht. In deze kunstgalerij krijgen kunstenaars met ME de ruimte enkele van hun werken ten toon te stellen, met verwijzing naar hun eventuele social media-account. Deze werken zullen per kunstenaar ook doorgeplaatst worden op de fb- en instagrampagina.

Blogdeel
Buiten een galerijdeel, worden er ook themablogs geplaatst. Denk aan:


🔹Kunstenaar in het zonnetje;

🔹De Plek (hoe en waar maakt de ME-patiënt kunst);

🔹Brainfarts. Soms mislukt iets faliekant, maar wordt het toch een lucky accident. Of niet. Wie zal het zeggen. Is het top of is het flop ?;

🔹Aandacht voor kunstexposities van ME-patiënten;

🔹Aandacht voor creatieve acties en evenementen;

🔹Tips & tricks. Bijvoorbeeld tips over materiaal keuze voor in bed. Hoe een mooie foto van een kunstwerk maken, etc…;

Wat is geschikt voor dit project?
Tot slot, niet onbelangrijk: wat is kunst? Daar valt lang over te praten en het antwoord is niet eenduidig. Misschien kunnen we beter vragen: wat is geschikt voor deze site, fb-pagina en instagramaccount?

Kunstuitingen op het gebied van fotografie, muziek, dans, (digitale) tekeningen en schilderkunst, gedichten, beelden, mediakunst , animaties, video’s… zijn welkom. Het mag ouder werk (van voor het ziekzijn) of recent werk zijn.

Dat mensen ondanks hun situatie hun creativiteit aan weten te boren en iets maken dat raakt of verwondert is heel mooi en kan heel breed zijn. Knutsel- en hobbywerken, hoe leuk ook, vinden wij niet geschikt voor ons project.



Interesse? Neem contact op:

🔹Heb je een leuk idee om door het team van Leven met ME is kunst te laten uitvoeren?

🔹Denk je dat je kunst geschikt is voor onze pagina?


👉Stuur een mail naar levenmetMEiskunst@gmail.com

In geval van plaatsing nemen wij dan contact met je op.


Credits:
Het getoonde beeld is van Anneke en de houtskooltekening is gemaakt door Ineke.