ICP Handout voor Huisartsen

We schreven al vaker over de ICC (Internationale Consensuscriteria) en de ICP (primer). Dat laatste is een handleiding voor artsen met wetenschappelijk onderbouwde informatie en uitleg over wat ME is, hoe het kan worden gediagnosticeerd en welke mogelijkheden er zijn op het gebied van onderzoek en behandeling. Behoorlijk gedetailleerd en een prachtige houvast.

Inmiddels hebben veel Nederlandse huisartsen de primer toegestuurd gekregen door een actie van de ME/cvs Vereniging. De primer is ook te downloaden om zelf aan de huisarts te overhandigen.

Waarom zo belangrijk?

Deze primer is met een aandoening als ME echt noodzaak. Er wordt nog steeds zeer beperkt aandacht besteed aan ME tijdens de opleiding en de kans dat een reeds praktiserend huisarts voldoende en correcte kennis over ME bezit is klein. Veel huisartsen gaan uit van verouderde, niet correcte kennis. Huisartsen willen vaak wel, maar als de kennis ontbreekt, dan kunnen ze ook niet veel. De ICP biedt dus die kennis. Het verstrekt informatie over de vele symptomen en abnormaliteiten die zich bij ME-patiënten voordoen en hoe een patiënt het best kan worden begeleid. Een groot probleem is dat verkeerde zorg niet alleen een kenniskwestie is, maar ook vaak een kwestie van tijd.

Folder

Op initiatief van ME International is er een folder gemaakt, waarin waardevolle informatie wordt gedeeld, met verwijzing naar de betreffende pagina’s in de ICP. Hopelijk beseffen artsen zo goed hoe ze de ICP kunnen gebruiken en ook waar ze op kunnen letten als ze een patiënt met mogelijk ME tegenover zich krijgen.

Wij kregen toestemming van ME International om deze folder te vertalen. Je kunt de folder overhandigen aan je huisarts of wellicht tegelijk met de ICP mailen. Veel praktijken hebben een patiëntenportaal. In deze online omgeving kan vaak rechtstreeks worden gecommuniceerd met de huisarts.

👉 Handout ICP (download hieronder)

Informatie altijd terug te vinden

Deze folder is tevens blijvend terug te vinden op de nieuwe pagina Handouts & Tips. Op deze pagina tref je waardevolle informatie aan die je kunt delen met je omgeving. Denk aan mantelzorgers, je arts of je directe omgeving. Het gaat dan om informatie over ME, de omgang met en verzorging van ME-patiënten, uitleg over (de impact van) symptomen. etc. Maar je kunt ook denken aan informatie die voor jou als ME-patiënt zelf van belang is, om bijvoorbeeld de juiste zorg voor jezelf te regelen.

Met dank aan ME International voor het maken van deze waardevolle handout. De originele, Engelse ICP handout vind je hier (in kleur- en zwart/wit-versie)

Publicatie ism ME-vereniging België
Nederlandse vertaling: Team Dutch Us

👉 De volledige ICP primer vind je op de site van de ME/CVS Vereniging

Een gedachte over “ICP Handout voor Huisartsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s