CORONA & ME

‘Moet ik in paniek raken?’

Basisinformatie

De Open Medicine Foundation deelde dit artikel op verzoek van dr. Ron Davis. Het artikel bevat informatie voor mensen met ME. De informatie is afkomstig van verschillende infectieziekten specialisten, bronnen bij de (Amerikaanse) volksgezondheid en een ME-specialist.

Het gaat vooral om basisinformatie. Wij (ME Centraal) hebben dit artikel ingekort en bewerkt naar de Nederlandse situatie en publiceren het juist om angst hieromtrent of een eventuele hype tegen te gaan. Het artikel mag niet worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij symptomen je (huis)arts. Een kortere versie vind je op fb

Geen paniek!

Het coronavirus heerst! Moet ik in paniek raken? Het eenvoudige antwoord is: nee. Er is echter een aantal redenen waarom je je er misschien bang voor voelt. De nieuwsmedia geven ons constante situatie-updates, wat ons kan overspoelen. Miljoenen mensen in China in quarantaine en gesloten bedrijven zijn feiten die je onmogelijk kunt negeren. Andere landen overwegen of nemen quarantainestappen, financiële markten reageren etc.

Nieuwe uitbraken lijken op te duiken zonder duidelijke uitleg. We hebben beslissingen op het gebied van volksgezondheid nodig die gebaseerd zijn op informatie, niet op angst. Hetzelfde geldt voor individuen. Angst helpt je niet om jezelf te beschermen tegen Corona, maar er zijn wel dingen die je kunt doen…

 

Besmettelijkheid

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt (*).

 

Wat moet ik doen?

Er zijn tot op heden geen speciale aanbevelingen over hoe mensen met een slecht functionerend immuunsysteem Corona kunnen voorkomen. Gezond verstand suggereert echter dat iedereen uit deze groep extra voorzichtig moet zijn. Dat geldt dus ook voor mensen met ME of andere immuunziekten, mensen ouder dan 65, mensen die chemotherapie ondergaan enz. Het goede nieuws is dat je al weet hoe je jezelf beschermt tegen een gewone griep. De preventiemaatregelen tegen Corona zijn vergelijkbaar.

MEC-mini slagboom in de mist

# 1. Was je handen

Serieus, was je handen. Gebruik zeep en water en was je handen gedurende minstens 20 seconden na het gebruik van het toilet of het snuiten van je neus/niezen. Dit is een goede informatieve video http://bit.ly/39ktykt die de juiste handen-was-techniek laat zien. Was je handen voordat je gaat eten. Was je handen als je thuiskomt van een openbare plaats. Als er geen zeep en water beschikbaar is, gebruik dan een ontsmettingsmiddel op alcoholbasis met minimaal 60% alcohol (deze zijn inmiddels uitverkocht Red. ME Centraal).

#2 Raak je gezicht niet aan

Als je in een openbare ruimte bent, raak dan je ogen, neus of mond niet aan. Als je er eenmaal aandacht aan gaat schenken, zal je versteld staan hoe vaak je dit doet.

#3 Oefen hoesten en niezen

Hoest of nies in een tissue/papieren zakdoekje en gooi deze dan weg. Was of reinig vervolgens je handen. Als je geen tissue hebt, probeer dan je mond te bedekken met je elleboog in plaats van je hand.

# 4 Vermijd (potentieel) zieke mensen 

Als iemand die je kent ziek is, vooral met een luchtwegaandoening, is het beter om niet in nauw contact met hen te staan. Dat kan moeilijk zijn als de zieke bij je woont of je verzorger is, maar probeer blootstelling te minimaliseren (en iedereen zou zijn handen moeten wassen). Schud ook geen mensen de hand.

# 5 Vraag anderen om goede hygiëne

Vraag anderen om goede hygiëne/infectiebeheersing toe te passen. Mensen die je bezoeken, bij je wonen of helpen voor jou te zorgen, moeten allemaal dezelfde maatregelen toepassen. Ze moeten hun handen wassen bij het betreden van je leefruimte en voordat ze jouw eten bereiden. Ze moeten hoesten en niezen in tissues, hun handen wassen enz. Als ze ziek zijn – of als iemand in hun gezin ziek is – is het het beste om weg te blijven. Dit geldt vooral voor zorgverleners van ernstig zieke ME-patiënten.

# 6 Zijn maskers zinvol? 

Zieke mensen moeten maskers dragen aldus het Centers for Disease Control and Prevention (het Amerikaanse CDC). Mensen die ziek zijn, moeten echter maskers dragen om anderen niet te infecteren. Belangrijk om te weten dat algemeen verkrijgbare chirurgische maskers de meeste virussen niet uitfilteren omdat de deeltjes te klein zijn. In Nederland wordt dit daarom niet aanbevolen voor de thuissituatie (Red. ME Centraal). Verzorgend personeel kan dit doen in overleg.

# 7 Moet ik voorraden aanleggen? 

Sommige experts hebben aanbevolen om je op dezelfde manier voor te bereiden als voor een zware storm: zorg voor houdbaar voedsel en een voorraad medicijnen van twee weken. Sowieso een goed idee voor mensen met ME, omdat we nooit weten wanneer een crash toeslaat. Echt hamsteren is niet zinvol.

# 8 Verstoring van je routine

De angst voor quarantaine is voor mensen met ME meestal geen groot probleem. We leven immers vaak al geheel of gedeeltelijk alsof we in quarantaine zijn geplaatst. Op degenen die alleen wonen en afhankelijk zijn van hulp van buitenaf, zou dit echter een aanzienlijk effect kunnen hebben. Het is een goed idee om vooraf jouw back-up-plannen te overwegen. Kun je boodschappen, medicijnen of andere essentiële items laten bezorgen? Als de persoon/personen die jou helpen niet beschikbaar zijn, wie helpen jou dan?

# 9 Raadpleeg een arts! 

Griepachtige symptomen die bij een gezond persoon van minder belang kunnen zijn, kunnen zeer ernstig zijn voor mensen met ME, dus het raadplegen van een zorgverlener moet niet worden uitgesteld als koorts, hoest of benauwdheid optreedt. Het risico op complicaties is te groot. Als je griepachtige symptomen krijgt, bel dan onmiddellijk een arts.

# 10 Informeer jezelf – maar MET MATE

Gebruik een betrouwbare bron om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in jouw regio. Je moet weten of er gezondheidsadviezen of plaatselijke uitbraken zijn die op jou van invloed zijn. Als je eenmaal die informatie hebt, stop dan. Maak jezelf niet gek!

Tot slot

Er is geen manier om onszelf volledig tegen virussen te beschermen. Als je ziek wordt, neem het dan serieus en zoek medische hulp.

En nog een ding: was je handen. Serieus, was je handen!

(*) RIVM
Bij vragen: 0800-1351

Bronnen: Open Medicine Foundation, Occupy ME 
Afbeelding: Coronavirus, Pete Linforth, Pixabay
zie ook de verkorte weergaveop fb

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s