UITGELICHT: MARCIE ZINN 6 mei 1951 – 28 december 2019

Op 28 december j.l. overleed Marcie Zinn plotseling aan een hartstilstand. Zij leed zelf aan M.E. en was een toegewijd researcher en voorvechter voor ME-patiënten.

het NCRI

Samen met haar man Mark stichtte zij het Neurocognitive Research Institute (NCRI) een instituut zonder winstoogmerk, gespecialiseerd in het driedimensionaal in kaart brengen van de hersenen. Dit om de activiteit van de hersenen in beeld te brengen en de schakels tussen de diverse hersengebieden. Die beelden worden gebruikt voor ME-research en om patiënten te helpen aanvragen voor bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheiduitkeringen met succes in te dienen.

 

Zelf M.E.

Zelf werd Marcie in 2009 getroffen met door herpes veroorzaakte encefalitis waaruit haar ME ontstond. Vandaar dat haar focus zich op ME-research richtte via haar beeldvormingen van de hersenen en haar talenten op neurowetenschappelijk gebied.

Prof. Leonard Jason, een bekend ME-researcher en hoogleraar aan de DePaul Universiteit in Chicago, die samen met haar en haar man een paar belangrijke publicaties uitbracht: “Haar plaats in het veld zal worden gemist. Ze maakte uitstekende qEEG’s waardoor een beter begrip ontstond  over de rol van de hersenen in mechanismes die betrokken zijn bij het functioneren van het centrale en autonome zenuwstelsel.”

mec-mini hand me rozenblaadjes

Activiste

Naast researcher was Marcie ook een voorvechtster voor ME en nam zij deel aan de Millions Missing demonstraties in Chicago. Ook zat zij in ME/CVS-werkgroepen die onderdeel waren van het Common Data Element Project dat door de NIH en de CDC wordt gesubsidieerd.

“Hoe kunnen we de verergering van ME stoppen”, schreef haar man Mark. “Hoe kunnen we de symptomen omdraaien en de door ME veroorzaakte schade herstellen? Onze researchprojecten zochten daar antwoorden op”.

“Marcie was een enorme drijvende kracht en geweldige levensgezel van me. Ze had een gouden hart en wrong zich in allerlei bochten om het leven van zo veel mensen te verbeteren.”

Marcie Zinn was een van de ondertekenaars van de Brief van 76 ME-wetenschappers aan minister Bruins en ons parlement, een intiatief van Groep ME-Den Haag, en van meerdere brieven van David Tuller aan The Lancet over de PACE-trial.

mec-mini hand me rozenblaadjes

Publicaties

Ze publiceerde  6 studies en reviews over M.E.:

Bron: ME Action
Foto: Research Gate
Bewerking en vertaling: ME Centraal
zie ook depostop fb

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s