Marcie (1951-2019)

Vanmorgen zeiden we iets over de research van de vorige maand plotseling overleden Dr.Marcie Zinn.

Als ‘tribute’ vanmiddag de ervaringen van Megan Doherty, een ME-patiënte met hoe Marcie omging met patiënten.

“Zoals zovelen van ons was ik de eerste paar jaar van mijn ziekte verbijsterd, gefrustreerd, angstig en gegaslight door beroepsmedici. De meeste mensen zijn bang dat medische testen positief zullen zijn, maar wij met ME begrijpen maar al te goed de eigenlijk verbazingwekkende, schier eindeloze teleurstelling te horen te krijgen ‘dat alles normaal is. U lijkt volledig gezond te zijn’.

Na talloze bloedtesten en bijna net zoveel artsen belandde ik met electroden overal op mijn hoofd in de spreekkamer van Marcie Zinn. Ik nam deel aan haar qEEG-studies aan de DePaul Universiteit en was doodsbang dat ook zij niets zouden vinden.

Toen de uitslagen op het scherm verschenen, zag ik een 3D-model van mijn hersenen dat baadde in het blauw – de weergave van heel lage hersenactiviteit. Om zeker te zijn dat ik dat goed had, vroeg ik het haar man Mark. En er was heus en echt iets fout. Ik begon te huilen. Ik werd overspoeld door een tweeslachtige opluchting doordat ik met eigen ogen het concrete bewijs zag dat ik niet krankzinnig was. Ik was ‘alleen’ ziek.

Op datzelfde moment stak Marcie haar hoofd om de hoek van de deur en zag mijn kwetsbaarheid. Ze kwam binnen en legde zachtjes haar hand op mijn arm. Ze luisterde, steunde mijn gevoelens en vertelde me dat ze volledig begreep wat er door mij heen ging en wat dat moment voor mij betekende. Ze maakte dat ik mij gezien en gehoord voelde, en dat mijn ervaring er toe deed.

Ze deed iets heel simpels maar diep.

Marcie was een van de eersten die zorgde dat ik mij minder eenzaam voelde door deze afschuwelijke ziekte, en dat is mij altijd bij gebleven.”

Allerwaardevolst die researchers, die ook hart hebben van wat er in degenen die zij onderzoeken omgaat. Des te groter het gemis als een van hen, die op het gebied van ME al zo zeldzaam zijn, ons ontvalt.

Dank, Marcie. Vlieg vrij.

Bron tekst Megan Doherty: ME Action https://bit.ly/2R1PpGG
Foto, bewerking en vertaling: ME Centraal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s