Energieproductie-problemen in het immuunsysteem bij ME

Deze publicatie uit oktober 2018 is al her en der langsgekomen, maar we zijn chauvinisisch genoeg om er ook hier aandacht aan te besteden. Eén van de researchers, Fane Mensah, is namelijk Nederlander. Maar los daarvan zijn de bevindingen opmerkelijk. We nemen de analyse van Cort Johnson ter hand.

De groep (zie aan het eind wie) nam B-cellen af van 9 ME-patiënten (herzien CCC-criteria) en 8 gezonde controles, stimuleerden die en keken wat er gebeurde. Zoals in eerdere studies vonden ze een toename van CD24+ B-cellen bij de patiënten.

CD24 is een molecuul dat zich aan (B-)cellen hecht en meerdere signalerende netwerken ‘aan’ zet, bij B-cellen het sterkst werkzaam in hun eerste transitionele stadium.

Wat die bevinding zo interessant maak, is de manier waarop die cellen energie produceerden. De researchers vonden een ‘sterk positief verband’ tussen de hoeveelheid glycolyse en lactaat die geproduceerd wordt en de expressie van CD24-moleculen in de B-cellen van ME-patiënten. Anders gezegd: hoe meer glycolyse werd verbruikt om energie te produceren en hoe groter de productie van lactaat (een bijproduct van glycolyse), hoe meer het CD24 molecuul opdoemde in de B-cellen van patiënten.

Er is bij ME in héél het lichaam een probleem met de energieproductie, ook binnen het immuunsysteem

Deze bevindingen dragen sterk bij aan het zich opstapelende bewijs dat er bij ME in héél het lichaam een probleem is met de energieproductie.

Lagere niveaus aan mitochondriën (energiefabriekjes) in deze cellen kunnen één reden zijn dat de B-cellen van patiënten vast zijn geraakt in deze modus. Het is niet verwonderlijk dat de auteurs ontdekten dat deze prominenter aanwezige subgroep B-cellen bij ME ook heel ongevoelig was voor stimulatie.

Daaruit kan worden geconcludeerd dat de energieproblemen bij ME zich niet alleen uitstrekken tot de Immuun(B)cellen, maar ze ook van grote invloed kunnen zijn op de immuniteit – in dit geval doordat de B-cellen in een naieve staat worden gehouden (een naïeve B-cel is een B-cel die nog niet aan een antigen werd blootgesteld. Wanneer dit gebeurt, wordt deze een geheugen-B-cel).

Daar komt nog bij dat verhoogde niveaus van het CD24-molecuul ook in verband worden gebracht met een toestand die ‘senescentie’ of biologische veroudering wordt genoemd: de geleidelijke verslechtering van functionele kenmerken. Normaal ondergaan beschadigde motochondriën een proces dat autofagie (Grieks: ‘zelfopeten’) heet waarbij de componenten van een cel veilig hergebruikt worden. Tijdens senescentie (vaak in verband gebracht met veroudering) laten beschadigde mitochondriën cellen langzaam aftakelen, waarbij heel veel pro-inflammatoire factoren worden geproduceerd. Graham Salmun, een eerder met de researchgroep van Nancy Klimas verbonden inspanningsfysioloog, gaf onlangs aan dat zijn inspanningsstudies uitwijzen dat bij ME inderdaad senescentie optreedt. Hij gelooft dat problemen met de aerobe energieproductie (waarbij zuurstof wordt gebruikt):

a. Het vermogen om energie te produceren bij ME verminderen
b. Een toestand van senescentie veroorzaken die chronische inflammatie veroorzaakt.

 

mec-mini wanhoop

Conclusies

Deze studie geeft een intrigerende momentopname van het immuunsysteem. Dat een toegenomen expressie van CD24 in verband wordt gebracht met auto-immuunziektes en kanker, maakt deze bevindingen bij ME interessant. Maar misschien is de metabolische verbinding die de researchers ontdekten, nog belangrijker.

Naar het zich laat aanzien, spelen de problemen van de energieproductie bij ME die in andere cellen gevonden worden, dus ook in immuuncellen. Daar komt nog de mogelijke toestand van senescentie, chronische inflammatie en het niet reageren van cellen bij.

Problemen met een immuunsysteem met een kapotte aerobische energieproductie kunnen uitputting en pijn ver overstijgen, en zich uitstrekken tot auto-immuniteit en wellicht in zeldzame gevallen kanker.

Studies waarin een grotere afhankelijkheid werd aangetoond van anaerobe energieproductie in de spieren, in de hersenen, in neutrofielen (specifiek type witte bloedcellen) en nu ook in sommige B-cellen, duiden erop dat er bij ME sprake kan zijn van een verstoring van de energieproductie overal in het lichaam.

Bron:  Simmaron Research
Afbeelding: antilichamen producerende B-cel om ziekteverwekkers te bestrijden
Studie: CD24 Expression and B Cell Maturation Shows a Novel Link With Energy Metabolism: Potential Implications for Patients With Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome-Mensah FFKArmstrong CWReddy VBansal ASBerkovitz SLeandro MJCambridge G
zie ook de verkorte weergave op fb

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s