De gedrevenheid van prof. Sonya Marshall-Gradisnik deel 2 – haar persoonlijke inbreng

Van een interview dat Sasha Nimmo onlangs met haar had, publiceerden we afgelopen maandag deel 1, over haar voor ME-patiënten belangrijke research. Daarbij selecteert zij haar researchgroepen als een van de weinigen op basis van de Internationale Consensuscriteria uit 2011.

Vandaag deel 2, met wat meer persoonlijke noten.

mec-kerstbal

V: Vertel ons eens over uw eerdere loopbaan, voordat u aan CVS en ME werkte.

Het geluk wil dat mijn researchgebied  en specialisme Natural Killer Cellen betrof. In mijn eerdere baan onderzocht ik de mogelijke rol van prestatieverbeterende stoffen op de NK-celfunctie. Dat was de eerste research ter wereld waaruit een aanzienlijke vermindering van NK-cellen bleek na toedoening van die stoffen. Voor die ontdekkingen kreeg ik een nationale researchonderscheiding.

mec-kerstbal

V: U en prof. Staines hebben hard gewerkt om op de social media, in het nieuws en bij spreekbeurten op conferenties de mythes rond ME te ontzenuwen. Wat voor soort reacties kreeg u daar op? 

Bij elk podium zijn de reacties van de patiënten altijd verbluffend. Prof. Staines en ik doen echt ons best om te verzekeren dat onze nieuwe belangrijke researchontdekkingen en onze educatieve informatie via heel veel podia aan de patiënten bekend wordt gemaakt. Het is belangrijk dat patiënten die informatie uit de eerste hand horen. Wij willen er zeker van zijn dat ME-patiënten continu de recentste informatie krijgen. Dat vergroot tegelijk het publieke bewustzijn van deze ziekte.

mec-kerstbal

V: Onlangs sprak u tijdens een parlementaire Vrienden van mensen met ME & CVS-bijeenkomst in Canberra parlementsleden toe. Vindt u dat er voldoende begrip is op politiek niveau? 

Onze presentatie voor parlementsleden werd van alle kanten bijzonder goed ontvangen. We presenteerden onze recente wetenschappelijke ontdekkingen. Daarbij legden we een verstoring bloot van een familie receptoren aan de hand van een gouden standaard, de zogenaamde patch-clamp (een manier om ionenstromen in ionkanalen die zich in de celmembraan bevinden, op te meten).

Deze gegevens betekenen een grote stap voorwaarts in het vaststellen van de ziekteaard van ME. We zitten vol enthousiasme om eindelijk deze gegevens te publiceren, want het heeft  18 maanden lange uren in het lab gekost om de problemen rond deze experimenten uit de weg te ruimen en ze te verfijnen.

We kregen van veel overzeese researchers complimenten voor deze nieuwe en belangrijke ontdekkingen.

mec-kerstbal

V: Op wat bent u tot dusver in uw carrière het meest trots? 

De wetenschap dat ik elke dag weer aan het werk ga met het meest verbazingwekkende team is waar ik het meest trots op ben. Iedereen in het team heeft hetzelfde voor ogen: antwoorden te vinden om de ziekteaard van ME vast te stellen, een test te ontwikkelen en farmacologische behandelingen te bepalen om de ziekte te behandelen.

mec-kerstbal

V: wat wilt u graag bereiken? 

ME-patiënten hun gezondheid en welbevinden teruggeven.

Ik zou ook graag een betere balans tussen mijn werk en mijn leven vinden, maar ik denk dat een grote meerderheid van de bevolking dat doel ook graag zou bereiken.

V: Wat vindt u buiten het werk fijn om te doen?

Als ik niet met mijn man aan het werk ben op onze familieboerderij, breng ik mijn tijd meestal door met mijn zoon, een actieve teenager die veel interesses heeft en mijn man en mij heel bezig houdt. Ik heb ook het geluk dat mijn ouders dichtbij wonen, want mijn familie vormt het belangrijkste deel van mijn leven.

bron: ME Australia
zie ook het artikel op fb
foto: Sasha Nimmo

mec-kerstbal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s