De gedrevenheid van Sonya Marshall-Gradisnik – deel 1: research

Prof. Sonya Marshall-Gradisnik is een beetje een vaste gaste op ons station. Dat komt ook door de persoonlijke band met haar. Maar belangrijker is natuurlijk dat zij en haar collega prof. Donald Staines een gedreven researchteam leiden aan het National Centre for Neuroimmunology and Emerging Diseases  (NCNED) aan Griffith University in Queensland, Australië.

Een interview met haar door de Australische patiënte Sasha Nimmo plaatsen wij in vertaling in twee delen. Vandaag deel 1, over haar research: donderdag deel 2 met meer over haar zelf.
Prof. Marshall-Gradisnik is eveneens een van de auteurs van de Internationale Consensus Criteria (2011) en ook zeer betrokken bij de situatie in Nederland. Tijdens de hoorzitting van de ME/CVS commissie van de Gezondheidsraad gaf zij een inbreng ten gehore die iedereen stil deed zijn. Prof. Staines en zij ondertekenden o.a. de brief van 76 experts aan minister Bruins en de VWS-kamercommissie waartoe Groep ME Den Haag het initiatief nam.

Naast researcher is zij lid van het ME en CVS-adviescomité van de Australische gezondheidsraad.

MEC-site, roos klein

V: Uw werk omvat NK-cellen, cytokines, hersenfuncties, voedselinterventies, mogelijke behandelingen, epidemiologie en klinische richtlijnen.  Welke gebieden daarvan interesseren u het meest? Welk zal van de grootste invloed zijn voor de patiënten?

Alle door een hypothese aangedreven research met een juist ontwerp en juiste analyse op gebied van ME is belangrijk en voor mij van grote interesse. Gebieden waaraan ik zelf heb meegewerkt, zijn gericht op het pathomechanisme (ontstaan en verloop) van deze ziekte. Zoals bijvoorbeeld onderzoek naar het functioneren van het afweersysteemn en de hersenen. Belangrijk is dat deze nieuwe en vooruitstrevende ontdekkingen ons in staat stellen om een diagnostische screeningtest te ontwikkelen.

V: Hoe ver zijn we nog af van dat een huisarts een diagnostische bloedtest kan doen?

We hebben onze ontdekkingen in een aantal cohorten bevestigd gezien. Toch moeten we voorzichtig zijn een tijdslimiet aan te geven. Laten we zeggen dat wij er vertrouwen in hebben dat dat niet zomaar een droom is.

V: Wanneer is er een behandeling, denkt u?

Naar dat aspect kijken we op het ogenblik, gebaseerd op onze nieuwe researchuitkomsten van de afgelopen twaalf maanden. Belangrijk is te begrijpen dat we in-vitro medicijnen testen v.w.b. immuuncellen van patiënten. Ook de middelen die we testen, zijn gebaseerd op onze researchgegevens. We schepen ons niet in op een klinisch onderzoek voordat we die gegevens gereproduceerd hebben in een aantal afzonderlijke in-vitro experimenten. Er zijn in het verleden initiatieven ondernomen die deze noodzakelijke wetenschappelijke benadering niet hebben gevolgd.

V: Hoeveel publicaties over CVS en ME heeft u op uw naam staan?

Ik houd het aantal publicaties van mezelf niet echt bij, maar ik heb tot nu toe meer dan 70 peer-reviewed ME-publicaties op mijn naam staan.

Al mijn inspanningen en concentratie zijn gericht op het vinden van antwoorden voor de patiënten.

Wat mij echt interesseert en drijft, is het ontwikkelen en ontwerpen van experimenten die antwoord geven op belangrijke vragen om het pathomechanisme van deze ziekte te ontrafelen. Al mijn inspanningen en concentratie zijn gericht op het vinden van antwoorden voor de patiënten.

Bron: ME Australia
zie ook het artikel op fb
foto: site NCNED met in het midden prof. Sonya Marshall-Gradisnik en prof. Don Staines

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s