Let op je klachten…

Lydia Neilson is Canadees ME-patiënte, al sinds 1986. Daarnaast is ze secretaresse van het Canadese National ME/FM-Action Networkdat ze mede heeft opgericht in 1993. Door haar vele contacten met patiënten en met name Canadese researchers door de jaren heen heeft ze een schat aan kennis en ervaring over ME opgebouwd.

Onderstaande blog van haar hand gaat over symptomen waarvan velen denken dat ze bij ME horen, terwijl dat niet zo hoeft te zijn en ze alarmerend kúnnen zijn.

“In oktober 2003 zouden mijn inmiddels overleden man en ik op bezoek bij een vriend in Toronto. Ik had op dat moment problemen met mijn bloeddruk en er werd nagegaan of ik al dan niet aan medicatie moest.

Op de dag dat we zouden vertrekken, werd ik middenin de nacht wakker doordat mijn linkerarm zo’n pijn deed dat ik hem omhoog moest houden om het uit te houden. Ik zweette en had een raar gevoel van onbehagen en mijn kaak deed pijn. Ik stond op en nam wat pijnstilling en zei tegen mezelf: ik denk dat ik een hartaanval heb. Maar de pijnstilling hielp een beetje en ik kroop weer in bed.”

Die ochtend kwam de pijn terug en drong haar man er op aan naar de EHBO van het ziekenhuis te gaan om haar bloeddruk te laten controleren voor te vertrekken. De verpleegster die dat deed gilde om iemand anders. Het volgende wat ze zich herinnerde, was dat ze drie dagen later wakker werd. Haar man, die op haar zat te wachten, hoorde Code Blauw omroepen in plaats van zijn vrouw naar buiten te zien te komen. Men moest haar hart tweemaal weer op gang brengen. De EHBO-arts gaf haar medicatie die eerder beschouwd werd als een gepasseerd station voor haar, en die werkte.

Na die tijd kwam zij er achter dat er andere ME-patiënten zijn met hartklachten of zelfs hartaanvallen. De routinecontroles van het hart volstaan niet om een probleem met het hart te herkennen. “Ik had alijd een sterk hart, maar omdat er zoveel vreemde dingen met me zijn gebeurd qua symptomen, beschouwde ik dit als niet anders, wat me bijna het leven kostte. Was ik niet in het ziekenhuis geweest, dan was ik gestorven.”.

“Ik leerde dat je je symptomen nooit voor lief moet nemen> Veranderen die, controleer dat dan eerst via je arts en als daarbij niets gevonden wordt, weet je tenminste dat het ‘gewoon’ weer een symptoom is. Speelt je hart op, vraag dan om een afspraak met een cardioloog, want huisartsen verrichten alleen routinetesten”.

Lydia Neilson
Bron: Unheard Voices
zie ook het artikel op fb

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s