In Memoriam: Dr. Anne McIntyre († 24 november 2018)

Wie al wat langer lijdt aan ME of ermee bekend is, kent vast de naam Anne McIntyre. Ze schreef als arts met ME het eerste boek over ME (Leven met ME) dat door zijn veelzijdigheid door menig patiënt bijna als bijbel werd beschouwd, omdat zinvolle info over ME schaars destijds was.

Zaterdag 24 november stierf zij vredig thuis in Tiverton, Devon, Engeland.

Jenny Wilson, die een nauwe vriendin van haar werd en vlakbij haar woonde, bracht de laatste paar maanden veel tijd met haar door om haar te steunen en te helpen met de zorg voor haar.  Ook de laatste paar dagen was Jenny bij Anne. Zij liet de ME Association waarvan Anne heel lang medisch adviseur was, weten:

“Ik schrijf om het droevige nieuws mede te delen dat mijn vriendin Dr. Annie McIntyre…  afgelopen nacht overleed. Ik kende Annie sinds 1987 toen mijn vriend en ik de ME-Association Groep in Bristol begonnen. Annie woonde in Bristol waarheen ze pas was verhuisd vanuit Bath, en ze nam kontakt op met de groep.

Als mensen mij om raad belden over ME of een diagnose wilden of andere hulp die alleen een dokter kon geven, verwees ik mensen meestal naar haar. We grapten vaak dat wij een ondergronds medisch stelsel hadden.

Zoals velen van jullie weten, schreef Annie een van de eerste boeken over ME voor de patiënten zelf (ME: a practical guide, in het Nederlands verkrijgbaar als Leven met ME, red. MEC). Het bleek heel populair te worden. Ze hoopte het nog bij te werken maar in plaats daarvan was haar leven de laatste jaren druk bezet met reizen.

Annie leed aan reumatoïde artritis en kreeg een paar jaar gelden ook als complicatie daarvan ernstige longproblemen. In april werd haar een nieuwe medicijnbehandeling aangeboden maar helaas kreeg ze daar een ernstige reactie op en raakte haar gezondheid in een vrije val. De laatste maanden waren heel moeilijk voor haar, omdat zij met de haar eigen moed dapper streed tegen haar toenemende ademtekort. De meeste tijd bracht ze met haar twee katten door in haar flat, dichtbij waar ik woon.

Die maanden bracht ik heel veel tijd zittend naast haar bed door of, als dat niet kon, enkele malen per dag pratend aan de telefoon. Toen wij afgelopen vrijdag met elkaar kletsten, onderging ze een plotselinge en ernstige verergering waarvan ze niet meer herstelde.

De laatste paar dagen waren heel erg moeilijk voor haar maar donderdag werd ze vrediger. Ik was van plan vandaag (zaterdag 24 november, red. MEC) bij haar te komen zitten, maar afgelopen nacht is Annie stilletjes heengegaan.

Ik zal haar vreselijk missen”.

34207284_1706595846120760_6196233590045409280_n(3)

Naast Leven met ME maakte Anne McIntyre een aantal video’s over ME, waaronder een van de eerste, o.a. met een interview met de moeder van de op 4 december 2008 overleden 31-jarge Lynn Gilderdale.

De ME Associationkan elk moment een condoleance-register voor haar openen waar je een boodschap op kwijt kunt.

bron tekst en foto: ME Association
vertaling en redactie: ME Centraal

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s