Stressrespons

Soms ontkom je er niet aan en word je ongewild blootgesteld aan geluid, geur, licht of beweging. Dingen die een ME patiënt behoorlijk ziek kunnen maken. Extra uitputting, griep gevoel, spierpijnen en compleet overprikkeld zijn. Iets wat wekenlang kan aanhouden en zelfs tot verslechtering van gezondheid kan betekenen.

Dat complete overprikkeling zelfs tot labiliteit kan leiden mocht ik onlangs ervaren. Ik kende mezelf niet meer terug. Zelfs de meest simpele vraag van iemand was teveel. Elk geluid leidde tot paniek en ik wist mijn lichaam met geen mogelijkheid te resetten. Mijn lichaam bleef gespannen en mijn geest “uitkijkend voor gevaar”. Na een paar weken verdween het gelukkig weer en was ik blij dat ik weer mezelf was.

De ergotherapeute die mij een aantal jaren geleden begeleidde vergeleek mijn klachten op dat gebied dan ook met mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenafwijking), maar door de bijkomende uitputting nog ernstiger.

Een hoofd dat op alle vlakken volledig blokkeert bij teveel input en/of bijna letterlijk stijf staan van de stress als input als een vloedgolf over je heen komt.

Nina schreef in december 2014 op haar pagina Moe zijn is zooo een prachtige informatieve blog over de abnormale stressrespons bij ME en Lyme. Als dit ook een groot probleem voor jou is, dan raad ik je aan om deze blog zeker te lezen.

Voor mij was volledige rust en stilte het antwoord. Wat doe jij om uit een dergelijke situatie te komen?

Rosa

Foto: ME Centraal
Zie ook het artikel op fb

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s