Immuunregulering bij ME/CVS patiënten: onderzoek naar B-cel metabolisme voor begrip van een verstoorde immuunfunctie bij ME/CVS patiënten

Onder deze mondvol publiceerde Fane Mensah onlangs in het kader van zijn PhD-studie zijn eerste gegevens waarin hij de afwijkende expressie van een bepaald molecuul (CD24) op B-cellen beschreef.

Fane is afkomstig uit Nederland en verbonden aan het University College of London (UCL). Hij is nog bezig zijn studie af te ronden, maar doet onder andere in samenwerking met de Noorse ME-groep  en onder leiding van prof. Cambridge al belangwekkende ontdekkingen.

De beschrijving van deze studie is van de hand van zijn supervisor prof. Geraldine (‘Jo’) Cambridge.

Elke dag komen er massaal ‘nieuwe’ B-cellen uit het beenmerg voordat ze een ingewikkeld proces van differentiatie en rijping ondergaan om rijpe B-geheugencellen te worden of als functie de productie van antilichamen te krijgen. Heel dit proces wordt gecoördineerd door gereguleerde groeicycli, celdood en uiterst precieze interacties mey andere immuuncellen en de omgeving. Daarom maakt studie van B-cellen dat we de dynamiek kunnen onderzoeken van mogelijke onderbrekingen bij meetpunten of routes. Die kunnen bij een ziekte veranderenen daardoor de immuunfunctie beïnvloeden.

Fane vond dat het molecuul CD 24 verhoogd was bij bepaalde stadia van de rijping van B-cellen van ME-patiënten vergeleken met gezonde leeftijdgenoten. Dat was nader onderzoek waard. De expressie van CD 24 vind al in het beenmerg bij de vroegste B-cellen plaats en het speelt een belangrijke rol inde ontwikkeling van B-cellen. De functie van CD 24 in latere ontwikkelingsstadia van B-cellen is nooit onderzocht. Fane zette dat onderzoek voort door de relatie tussen de expressie van CD24 en de rijping van B-cellen te bestuderen.

mec-site mini treinwagon

Gekweekte, geïsoleerde B-cellen werden op verschillende manieren gestimuleerd om tijdens de differentiatie van B-cellen de dynamiek van CD24 te bekijken. Bij afwezigheid van stimulatie vertoonden cellen die 5 dagen gecultiveerd waren een veelbetekenend verschil tussen ME-patiënten en gezonder controles.

mec-site mini treinwagon

De tweede treffende en nieuwe bevinding betrof de relatie tussen CD24 en de activatie van een stressgerelateerd regulerend molecuul (pAMPK) op B-cellen in latere stadia van differentiatie.

mec-site mini treinwagon

Deze bevindingen doen vermoeden dat een gewijzigde expressie van CD24 gedurende de differentiatie van B-cellen de verschillende behoeften weerspiegelt van oorspronkelijke B-cellen tegenover B-geheugencellen. We concludeerden dat expressie van CD24 het energiemetabolisme van B-cellen mogelijk reguleert om de homeostase (het op peil houden van voeding- en afvalstoffen) van B-cellen gelijk te houden. Ontregeling van de expressie ervan kan daarom samenhangen met ME.

Bron: Invest in ME Research
foto: Invest in ME
vertaling en bewerking: ME Centraal
zie ook het artikel op fb

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s