GEVANGEN IN JE EIGEN LICHAAM…

Kunstenaar met een ME-missieJodiBassett

Gisteren plaatsten we informatie onder de titel ‘Wat is ME?’. Deze informatie komt uit het in het Nederlands vertaalde boekje ‘Schattige, ondeugende, dromerige katten’ van Jodi Bassett. Het toont Jodi’s olieverfschilderijen van katten gecombineerd met kennis over ME. Handig om cadeau te doen als je iemand wil informeren over de ernst van de ziekte ME.

 

MEC-afb voor tussen alineas-beertje

Mythes en Misverstanden

Voor mensen die geconfronteerd zijn met de ziekte myalgische encefalomyelitis (ME) is de Australische JodiBassett (1975) meestal geen onbekende. Jodi, bijna volledig bedlegerig door ME, overleed in 2016 overleden op 40-jarige leeftijd. Ze wordt nog altijd gemist!

“Mythes en misverstanden uit de weg ruimen om zo verkeerde diagnosestelling en (mis)behandeling te voorkomen.”

Via haar (Engelstalige) website en boeken maken wereldwijd patiënten en hun omgeving en werkers in de gezondheidszorg nog altijd kennis met haar heldere uitleg en praktische informatie. Als voorvechter van ME was haar missie: strijden voor erkenning van deze onbegrepen ziekte. Mythes en misverstanden uit de weg ruimen om zo verkeerde diagnosestelling en (mis)behandeling te voorkomen.

Kunst en ME

In dit vertaalde boekje komt – naast boeiende kennis over ME – ook haar artistieke kant aan bod: Jodi Bassett de kunstschilder! Ze volgde haar opleiding aan The Claremont School of Art (kunstacademie) in Claremont, West-Australië en studeerde grafische vormgeving & fotografie aan de Curtin University in Perth totdat ME haar leven lamlegt. Schilderen blijkt ook tijdens haar ziekte een belangrijke passie en uitlaatklep, al kost dat uitzonderlijk veel energie.

Gevangen in het lichaam

Twaalf blauwgroene olieverfschilderijen van voornamelijk haar twee katten vormen het hart van het boekje, aangevuld met verkleinde afbeeldingen van zelfportretten, dierportretten en met de hand beschilderde eieren. De keuze voor blauwgroen start aanvankelijk bij haar zelfportretten omdat zij door ME zelf niet langer in staat is ‘full colour’ te leven. Daarnaast wekt het de suggestie onder water te zijn of gevangen in het eigen lichaam. Wanneer de onderwerpen veranderen, blijft haar kleurgebruik ongewijzigd.

“De keuze voor blauwgroen start aanvankelijk bij haar zelfportretten omdat zij door ME zelf niet langer in staat is ‘full colour’ te leven.”

MEC-afb voor tussen alineas-beertje

Over ME

Naast een persoonlijke noot over haar leven bevat het boekje duidelijke beknopte informatie over wat ME precies is, aan de hand van medische feiten van dr. Byron Hyde (met wie zij persoonlijk contact onderhield). Onder andere: al in 1969 erkent de Wereldgezondheidsorganisatie ME als een neurologische ziekte; sinds 1934 zijn er mondiaal meer dan 60 uitbraken; een miljoen volwassenen en kinderen lijden momenteel aan deze invaliderende ziekte…

Verkrijgbaarheid

Schattige, ondeugende, dromerige katten van JodiBassett is uitgegeven via lulu.com en in samenwerking met Jodi vertaald in het Nederlands. Een twintig pagina’s tellend boekje van 20 bij 20 cm. Prijs: Paperback editie € 10,90. Leuk om cadeau te geven of te krijgen en bovendien een originele manier om kennis en begrip over myalgische encefalomyelitis (ME) te verspreiden. Meer informatie is ook te vinden op www.hfme.org

http://www.lulu.com/shop/jodi-bassett/schattige-ondeugende-dromerige-katten/paperback/product-20405196.html

Els Pieters
zie ook de post op fb

karen,almere, castello, malaga 2010-2012 445

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s