Financiële steun ME-research Noorwegen voortgezet

Na de voor de patiënten over heel de wereld teleurstellende resultaten van de 3e fase Rituximab-studie vorig jaar, ontstond wellicht de indruk dat de Noorse researchgroep geen verdere research zou doen naar ME. Uit dit recente bericht blijkt dat gelukkig niet waar te zijn.

De Kavli Trust zet zijn lange samenwerking met de researchgroep van het Haukeland Universiteitsziekenhuis voort. De Trust heeft verdere biomedische research over 2018 en 2019 gesubsidieerd voor 4,72 miljoen Noorse Kronen (± € 495.000).

Dit om de researchgroep (Mella, Fluge, Tronstad e.a.) van een betere continuïteit en meer tijd te verzekeren om zich op hun werk te kunnen concentreren.

MEC-Fluge, foto Kristin Risa.jpg

     dr. Øystein Fluge

“Het doen van grondige research is tijdrovend en het is cruciaal dat we met een langere termijn-perspectief kunnen werken”, aldus Øystein Fluge. Samen met professor Olav Mella leidt hij de researchgroep aan het Haukeland universiteitsziekenhuis.

“De al langdurige samenwerking die we sinds 2011 met de Kavli Trust hebben, gaf ons de kans om samen te werken met collega’s met uitgebreide kennis van en ervaring met onderwerpen als auto-immuunziekten, kindergeneeskunde, immuungenetica en energiemetabolisme. Zo hebben we bijvoorbeeld een  nauwe en vruchtbare samenwerking met de groep van Karl Johan Tronstad van de afdeling biogeneeskunde van de universiteit van Bergen. Door de jaren heen is er in Noorwegen een medische gemeenschap gegroeid die zich concentreert op biomedische research naar ME.

Een belangrijk doel voor de researchgroep is de verdere ontwikkeling van behandelingsstrategieën die gebaseerd zijn op de kennis die de research naar de ziektemechanismes al heeft opgeleverd.

“Als extra hopen we dat een grotere kennis van de ziektemechanismes voor een grotere erkenning van de patiënten zal zorgen door de gezondheidszorg. En dat die zal leiden  tot een toenemend begrip van de persoonlijke behandeling van elke patiënt”, zegt professor Olav Mella.

MEC-mella, foto Kristin Risa.jpg

  prof. Olva Mella

De researchgroep aan het Haukeland universiteitsziekenhuis heeft dankzij de steun van de Kavli Trust ook een kleinere open studie uitgevoerd naar het gebruik van het chemotherapeutische medicijn cyclofosfamide bij ME. Een gedetailleerd verslag met de resultaten daarvan wordt dit najaar in internationale tijdschriften verwacht.

De resultaten van de cyclofosfamide-studie bij ME worden dit najaar verwacht

“De komende paar jaar is onze researchgroep ook van plan onze unieke biobank verder te laten groeien. We willen de tijdens klinische studies verzamelde materialen en gegevens blijven gebruiken voor verder onderzoek naar de ziektemechanismes. We willen het overzicht van biochemische parameters in patiënten verder uitbreiden”, zegt professor Olav Mella.

“De Kavli Trust is blij de ME/CVS researchgroep aan het Haukeland universiteitsziekenhuis verder te steunen door voor 2018 en 2019 4,72 miljoen Noorse Kronen te verstrekken. Wij hopen dat die steun zal bijdragen aan nieuwe ontwikkelingen in de zoektocht naar de kennis om de miljoenen aan ME lijdende patiënten wereldwijd te helpen”, aldus Inger Elise Iversen, algemeen manager van de Kavli Trust.

bron: persbericht Kavli Trust
samenvatting en vertaling: ME Centraal
foto’s: Kristin Risa, Haukeland Universiteitsziekenhuis
zie ook het artikel op fb

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s