Net gewone mensen

We plaatsen graag onze leukste foto op Facebook en vertellen graag over de fijne momenten die we meemaken. Voor de buitenwereld zijn het meestal dezelfde plaatjes en gelijksoortige verhalen. Maar voor ons zijn het koester momenten. Momenten die ons helpen door ziekere periodes en die ons helpen om niet gillend gek te worden thuis.

Ik schrijf in de “wij” vorm terwijl ik eigenlijk niet voor alle ME patiënten kan praten natuurlijk. Toch zie ik het om me heen gebeuren en bij navraag hoor ik veel dezelfde verhalen.

Zo’n foto is een moment opname.

Het is best lastig voor de buitenwereld om dan in te schatten hoe het echt met je gaat. Zo’n foto is een moment opname. Dat iemand daarvoor misschien heel erg ziek is geweest of misschien zelfs nog is, kun je er niet aan aflezen.

Zelf plaats ik meestal een foto van mezelf na de dagen dat ik er ziek uit zag. Na de dagen dat ik van mijn eigen spiegelbeeld schrok en ik blij was er weer wat gezond uit te zien. Dit moet gedeeld. I’m alive. Ik hoor er ook bij. Zou dit het verlangen zijn achter het wit tekenend snuitje, of juist het wat rode en opgeblazen gezicht en de zieke waterige ogen met donkerblauwe kringen?

Als je die week gedeeld hebt dat het niet zo goed met je gaat en je plaatst ineens een foto waarop je er goed uitziet (wat overigens niet zo hoeft te zijn) en er ook nog lachend op staat, dan zou het kunnen dat mensen je verhaal de volgende keer toch anders in gaan schatten als je weer eens zegt dat het niet goed met je gaat.

Maar zo kan ons leven zijn. Doodziek en dan ineens gelukkig weer wat beter of niet beter maar er beter uitzien. Weer even van de bank, even uit bed. Of op de bank of in bed maar met een tijdschrift, je huisdier of een hobby die je misschien nog kunt uitvoeren. Even buiten, al is het maar kort. Het wordt vastgelegd en gedeeld.
We zijn net gewone mensen 

Zelf ben ik overigens gek van aparte groenten- en fruitsoorten. Ik zou de naam even moeten opzoeken, maar de bonen op de foto smaakten naar bruine bonen. Ik werd blij van de kleuren en was in staat ze zelf te doppen en klaar te maken. Een foto waard.

Rosa

Helaas gaat bovenstaande niet op voor alle ME patiënten. Sommigen zijn zo ziek dat ze deze momenten niet kennen. Of ze kennen ze wel, maar zijn te ziek om het te kunnen delen.

Bron: https://bit.ly/2oDnygW

Foto: MEervanRosa
zie ook dit artikel op fb

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s