Goed nieuws over Karina Hansen

De meeste lezers hier zullen bekend zijn met de Deense ME-patiënte Karina Hansen uit Holstebro in Jutland. Maar voor wie dat niet is: zij is zeer ernstig ME-patiënte en lag 24/7 in het donker in een kamer in het huis van haar ouders, Per & Kitty. Tot zij in opdracht van de inmiddels bekende psychiater Per Fink op 12 februari 2013 tegen haar wil meegenomen werd en gedwongen opgenomen in het Neurocenter van Hammel, Jutland.

Daar mocht zij maandenlang geen contact hebben met iemand van buiten, ook niet haar naaste familie. Op maandag 17 oktober 2017 mocht zij uiteindelijk op proef naar huis, maar heeft zij zich niet meer gemeld bij de kliniek voor patiënten met een hersenletsel. Daar werd ze in de herfst van 2014 naar overgeplaatst.

Hernieuwde opname hing nog altijd als een zwaard van Damocles boven haar hoofd omdat zij na haar gedwongen opname onder voogdij was gesteld door een voogd die op de hand was van Per Fink. Deze heeft echter recent verklaard de beslissing over het voogdijschap aan Karina zelf te laten. Een verrassende wending  in de zaak, mogelijk mede door de vele wereldwijde aandacht die Karina’s kwestie kreeg. Niettemin moest het Gerechtshof van Holstebro daarover nog definitief beslissen.

MEC-site, roos klein

Donderdag  8 augustus kregen wij daarover een update van de Deense ME patiënte/activiste Bente Stenfalk die al die tijd kontakt heeft met de fam. Hansen en ons steeds op de hoogte houdt:

“Ik vroeg het Hof van Holstebro schriftelijk of Karina Hansen nog meer ongewenste artsen thuis moest ontvangen en ik verzocht dat de verklaring van de psychiater Mogens Undén (die Karina eerder als volledig belissingsbekwaam had gediagnosticeerd) als enige aan te houden.

Maar het Hof, vertegenwoordigd door rechter Lillian Lund Tinggaard, negeerde mijn verzoek volledig en antwoordde niet eens. In plaats daarvan eiste het weer een nieuwe verklaring over Karina’s gesteldheid.

In eerste instantie werd er een psychiater van de Researchkliniek voor Functionele Ziektes (de kliniek waar Per Fink de scepter zwaait, red. MEC) voorgesteld maar Per Broe-Andersen, Karina’s advocaat, vond dat geen geschikte keus. Daarom werd er een onafhankelijke psychiater aangewezen in de persoon van Charlotte Emborg, die Karina Hansen op 9 juli j.l. bezocht. Karina schreef de antwoorden op Charlotte Emborgs vragen op (zij kan nog altijd amper spreken, red. MEC) die tot heel duidelijke conclusies kwam. Zij verwoordde die via de volgende belangrijke punten in haar voorlopige rapport:

  • Karina lijdt aan geen enkele psychiatrische ziekte
  • Ze begrijpt de rol en het doel van de haar gerechtelijk toegevoegde voogd en ze wil graag dat die van haar zaak wordt afgehaald
  • Ze is in staat om haar eigen financiën te beheren

De conclusie is dat er geen rechtvaardiging meer is om Karina’s voogd nog aan te houden. Het is nog afwachten of en wanneer rechter Lillian Lund Tinggaard van het Hof van Holsebro de gepaste maatregelen treft.

Bente Stenfalk”

MEC-site, roos klein

Naschrift: dit vermag patiëntenactivisme dus. Iedereen die gehoor gaf aan oproepen kaartjes te schrijven voor Karina’s verjaardag of bij andere gelegenheden, droeg een druppel bij aan de rivier van aandacht voor haar zaak. Net zoals iedereen die berichten over haar las en daarop al dan niet reageerde.

foto: Karina Hansen met een deel van de kaarten die zij november 2016 kreeg, kort nadat zij vrij kwam

MEC-site, roos klein

Zie ook de artikelen op ME-Gids:
Zie voor de gedetailleerde beschrijving de blogs van Valerie Elliot Smith (Engelstalig)
zie ook het artikel op fb

bewerking en vertaling: ME Centraal, in overleg met Bente Stenfalk en Valerie Elliot Smith

Advertenties

Een gedachte over “Goed nieuws over Karina Hansen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s