Research-update prof. Jarred Younger

De ook voor ME-research veelbelovende prof. Jarred Younger, die verkaste van Stanford naar de Universiteit van Alabama presenteerde begin 2017 een video waarin hij 10 voornemens bekendmaakte voor 2017. Een daarvan was het ons op de hoogte houden via tweewekelijkse videopresentaties. We hoopten jullie zo ook op de hoogte te kunnen blijven houden van zijn belangrijke research naar met name ontstekingen in de hersenen bij ME.

We vroegen hem hoe het kwam dat daar na een vier- of vijftal video’s de klad in kwam, en hij liet ons het volgende weten:

“Ik heb schromelijk gefaald in de wekelijkse video’s. Het goede nieuws is dat ik het veel beter deed in het voltooien van mijn geplande project. Niettemin moet ik meer video’s maken. Mijn volgende video zal mijn 10 voornemens voor 2017 onder de loep nemen en nagaan hoe ik daar aan voldeed. Daarna zal ik een video maken over mijn plannen voor 2018 (waarin ik beter mijn best zal doen meer video’s te maken).

Binnenkort zal er VEEL van ons verschijnen. We voltooiden vorig jaar zóveel projecten en zijn druk bezig alles op te schrijven om het te publiceren.”

Dat hij inderdaad niet stil heeft gezeten en wel degelijk nog research doet naar ME blijkt uit een update van SMCI die we summier op fb plaatsen en volledig hier op de site, gevolgd door een aantal vragen en antwoorden die we morgen hopen te presenteren.

***

Research update van prof. Younger

“We zijn de hypothese aan het testen dat de vermoeidheid bij ME komt door inflammatie van de hersenen. Om die te testen, gebruiken we een soort MRI die MRSI wordt genoemd (magnetic resonance spectroscope imaging). Daardoor kunnen we 3D beelden krijgen in heel de hersenen van markers die verhoogd zijn bij inflammatie. We kunnen myo-inositol (een vit.B-achtige die een rol speelt bij de signaaloverdracht binnen de cellen) en choline (belangrijk voor de structuur van het celmembraan en voor de neurotransmissie) meten die verhoogd zijn als immuuncellen in de hersenen geactiveerd zijn, en lactaat dat verhoogd is bij ernstiger herseninflammatie. Het volgende plaatje toont een voorbeeld van een ME-deelnemer bij wie we dichtbij het voorgedeelte van de hersenen een mogelijke inflammatie kunnen zien.

MEC-younger 1

Op plaatje 2 zien we hoe we in elk vierkantje (of voxel) een grafiekje krijgen aan de hand waarvan we de concentratie kunnen berekenen van de inflammatie-markers. Over heel de hersenen krijgen we meer dan 400 van zulke grafiekjes die als een rooster bij elkaar passen:

MEC-younger 2.png

Door deze techniek kunnen we ook de daadwerkelijke temperatuur dwars door de hersenen berekenen. Wij geloven dat de temperatuur van de hersenen een marker kan zijn van inflammatie, net als koorts een teken is van een infectie of inflammatie ergens in het lichaam. Op het plaatje hieronder zien we een voorbeeld van een deelnemer bij wie de temperatuur lager is richting de buitenkant en hoger wordt richting het centrum van de hersenen. Wij voorzien dat bij ME de temperatuur van de hersenen hoger is dan bij de gezonde controles omdat de verergerde inflammatie meer hitte opwekt.

MEC-younger 3

Al zijn we nog bezig gegevens te verzamelen, toch zien we al enkele interessante resultaten. We moeten voorzichtig zijn met onze bevindingen omdat het verhaal kan veranderen naarmate we meer mensen meenemen. Maar zoals het er nu voorstaat, zien we dat mensen met ME een verhoogd myo-inositol en misschien lactaat hebben op vele plekken in de hersenen, wat op inflammatoire porcessen duidt. Diep in de hersenen van deelnemers met ME zien we ook een verhoogde temperatuur, in gebieden waar myo-inositol verhoogd is.

Een van die gebieden is de caudatus (die een belangrijke rol speelt bij het leren en herinneren en de motoriek) die een belangrijk verband met vermoeidheid kan hebben. Belangrijk is dat we geen tekenen van zenuwschade hebben gezien. Een marker van de gezondheid van neuronen heet N-acetylaspartaat en die was bij ME-patiënten gelijk aan bij de gezonde controles. Dat is in aanleg goed nieuw omdat je mag veronderstellen dat er geen zenuwdegeneratie optreedt.

bron: http://bit.ly/2oMEQIL

Morgen: enkele vragen en antwoorden over het werk van Jarred Younger

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s