Karina Hansen’s verjaardag

Dinsdag 7 november wordt de Deense ME-patiënte Karina Hansen 29 jaar. Stuur haar, als je kunt, een kaartje net zoals ze vorige verjaardagen vanuit heel de wereld kaarten kreeg:

Karina Hansen
Kløvermarken 8
7500 Holstebro
Denemarken

Voor wie de naam niets of weinig zegt: Karina Hansen werd tegen haar wil en die van haar ouders op 12 februari 2013 van huis gehaald door vijf agenten, twee artsen, twee maatschappelijk werkers en een slotenmaker en gedwongen opgenomen in het Hammel Neurocenter in Hammel, Jutland op last van de Deense psychiaters Per Fink en Nils Balle Christensen.

Op 17 oktober vorig jaar had zij de moed gewoon thuis te blijven na toestemming haar ouders te bezoeken. Wel is zij nog steeds niet gevrijwaard van heropname, mede doordat de haar door de Deense staat toegewezen voogd al die tijd meewerkte met Fink en Christensen. Momenteel worden er pogingen ondernomen haar daar via gerechtelijke procedures van te verlossen. Deze worden mede bekostigd door het fonds Save4Children 

Karina voelt zich momenteel niet geweldig. Ze was heel kort van alle psychofarmaca af, maar is daar zo afhankelijk van geraakt dat ze terug moest vallen op een lage dosering. Maar ze is op de weg terug. Spreken is nog altijd heel moeilijk voor haar: toen recent de plaatselijke advocaat haar bezocht en haar enkele vragen stelde, schreef ze de antwoorden op. Wel goed, en de hoop is dat dat voldoende zal blijken om de rechters ervan te overtuigen dat zij het zonder voogd kan stellen.

Door de hele kwestie durft geen plaatselijke huisarts haar als patiënt aan te nemen, bang als zij zijn dat hun hetzelfde lot treft als de arts Stig Gerdes, die geschorst is omdat hij haar zonder overleg met Christensen en Fink van de medicijnen af probeerde te helpen.

Karina heeft een psychiater maar die woont helemaal in Kopenhagen wat te ver is voor haar en ze heeft zich nog niet goed genoeg gevoeld om hem te bezoeken.

Met dank aan de Deense ME-patiënte Bente Stenfalk. Gegevens ontleend aan de ME Global Chronicle 25, p.47

Hier vind je meer gedetailleerde gegevens over wat Karina de afgelopen jaren overkwam

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s